Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Catz voittoon jatkoaika-trillerissä Hyvinkäällä

Lappeenrannan Catz on voiton päässä viidennestä perättäisestä naisten koripallon Suomen mestaruudesta. Hyvinkään Ponteva pakotti ennakkosuosikin toisessa loppuottelussa kuitenkin jatkoajalle, viimeisen sekunnin kolmosella. 100-vuotiaan Pontevan ennätysyleisö, 1200 katsojaa, joutui lopulta pettymään, kun vierasjoukkue korjasi voiton jatkoajan turvin 96-91.

Koripallo yleiskuva
Kuva: Tomi Hänninen
Inka Henelius

**HYVINKÄÄ. **HyPo lukeutuu niihin harvoihin joukkueisiin, jotka ovat onnistuneet viime vuosina voittamaan Catzin edes runkosarjassa. Odotukset finaalisarjan kotiotteluun olivat siis korkealla.

Heti ensimmäinen neljännes olikin yleisöön uppoavaa vauhdikasta koripalloa. Johtaja vaihtui kerta toisensa perään. HyPo piti vauhtia Anni Mäkitalon johdolla. Takamies ajoi, leikkasi ja osui kaukaa. Mäkitalon saldo avauskympiltä 8 pistettä. Parhaimmillaan emännät johtivat neljällä pisteellä.

Kokenut Catz kuitenkin rankaisi armottomasti pallonmenetyksistä. Koko kentän prässi yllätti ja Chandrea Jonesin hyppyheitolla vieraat menivät jälleen jakson lopulla pisteellä ohi 17-16. Pienelle huilille lähdettiin kuitenkin tasatilanteessa 20.

Toisen jakson molemmat aloittivat vahvalla kaukoheittopelillä. Kaaren takaa osui niin Mäkitalo, mutta myös vastustaja. Meriem Erikinharju heitti vieraat jo kuuden pisteen karkumatkalle. Catz kasvatti tasaisesti johtoaaan 40-27:ään, Chandra Harrisin toimiessa pistenikkarina. Harris heitti ottelun ensimmäisellä puolikkaalla yhteensä 16 pistettä ja otti neljä riistoa. Mäkitalon pistesaalis oli lopulta ensimmäisellä puolikkaalla 14 pistettä. Emännille kertyi peräti 10 menetystä ja tauolle mentiin Catzin johtaessa 51-41.

Jännitysnäytelmä osa 2

Titta-Riina Lepistö pommitti kolmannen jakson alussa emännät taisteluun mukaan ja HyPo taisteli itsensä lopulta jo kolmen pisteen päähän Taru Tuukkasen pyörähdyksellä korin alta. Edes Catzin valmentajan Mika Haakanan aikalisä ei auttanut, kun Jael Freixanet toi HyPon jo pisteen päähän.

Kolmatta jaksoa oli pelaamatta kaksi minuuttia, kun yksi Korisliigan tarkimmista heittäjistä, Henna Salomaa, vei Pontevan pisteellä johtoon vapaaheittoviivalta. Ennen päätöskymppiä Ponteva johti 63-60.

Hyvinkään ennätysyleisö saikin todistaa melkoista trilleriä. Jennifer Schlott piti jälleen Catzia mukana, kun taas Ponteva osui leveällä rintamalla. Neljä minuuttia ennen loppua tilanne oli tasan 71-71.

Kolmessa sekunnissa ehtii tehdä ihmeitä

Catzin luottopelaaja Elena Reshetko on mukana kymmenettä kertaa finaaleissa, ja ensimmäistä kauttaan joukkueen kapteenina. Kapteeni näyttikin esimerkkiä hankkimalla Pontevalle virheen ja upottamalla vaparit varmasti sisään muutama minuutti ennen loppua. Catz karkasi neljän pisteen johtoon.

Esiin nousi kuitenkin HyPon Salomaa, joka tykitti loppuhetkillä kaksi kolmen pisteen heittoa. Niihinkin löytyi lopulta Catziltä vastaus, kun Veera Pirttinen osui niin ikään kaukaa.

Ottelun voitto näytti jo karkaavan Pontevalta, kun joukkueen luottokaksikon Taru Tuukkasen ja Anni Mäkitalon ajatukset sekosivat viime sekunneilla, ja pallo pomppi yli rajojen. Catzin etumatka kasvoi kolmeen pisteeseen.

Kolmessa sekunnissa ehtii kuitenkin tehdä ihmeitä, jos sattuu olemaan sellaisella pelipäällä kuin HyPon espanjalaisvahvistus Jael Freixanet. 27-pistettä ottelussa upottanut Freixanet vei pelin kolmosellaan jatkoajalle, summerin soidessa taustalla.

"Todella tyhjä olo"

Jatkoajalla Catzin voiton varmistivat kovat ulkomaalaispelaajat Jennifer Schlott (28 pistettä) ja Chandra Harris (20/11). Myös Reshetkon varmuus vapaaheittoviivalla oli Pontevalle liikaa (yhteensä 18 pistettä ottelussa) Catzin voitto kirjattiin siis 96-91.

Pontevasta Salomaa nakutti 17 ja Mäkitalo 15-pistettä.

- Todella tyhjä olo juuri nyt. Tämä oli peli, joka todella haluttiin voittaa. Yleensä 91 pistettä siihen riittääkin. Mutta homma jatkuu sunnuntaina sillä asenteella, ettei ole enää mitään hävittävää, kahdesti Catzin paidassa mestaruuden voittanut, ja nyt Pontevan peliä pyörittävä Mäkitalo kiteytti.

HyPo on sunnuntaina kovan paikan edessä Lappeenrannassa, kun Catzille on katkolla viides perättäinen Suomen mestaruus. Naisten Korisliigan finaalisarja on kuitenkin tarjonnut tällä viikolla parasta viihdettä vuosiin, kotimaan naiskoriksessa.

Lähetys kolmannesta loppuottelusta alkaa Yle TV2:ssa kello 13.45.