Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Catzin valtakausi naisten koripallossa jatkuu - viides perättäinen mestaruus

Kymmenettä kertaa perättäin naisten koripallon finaalisarjassa esiintynyt Lappeenrannan Catz nappasi kolmannessa loppuottelussa selvän 75-54 voiton Hyvinkään Pontevasta. SM-kulta on Catzille viides perättäinen, ja seurahistorian kuudes.

Catz juhlii mestaruutta.
Inka Henelius

- Kausi on ollut raskas, mutta komea. Vaikka Catz on hallinnut pelikenttiä viime vuosina kotimaassa, vaativat nämä mestaruudet aina suuren määrän työtä. Satoja tunteja kuukaudesta toiseen, summasi viisi mestaruutta täyteen saanut mestari-valmentaja Mika Haakana.

SM-kullan lisäksi Catz voitti hopeaa Latvia-Estonia liigasta, ollen ensimmäinen suomalainen naisjoukkue ulkomaan kentillä kymmeneen vuoteen.

Isku Pontevan aseilla

Ensimmäisellä kympillä Catz syötti Pontevalle tämän omaa lääkettä. Pallo liikkui sisään ja ulos, ja Chandrea Jones viimeisteli kovalla prosentilla yhteensä 11 pistettä. HyPo sai koko jaksolla aikaiseksi 7 pistettä. Kakkoset 1/9 ja kolmoset 1/6. Kun vieraille merkittiin vielä 6 menetystä, olivat lukemat Catzille jo 19-7.

Jones jatkoi tehokkaasti myös toisella jaksolla, heittämällä välittömästi kolme pistettä pohjaan. Catz kasvatti muutamassa minuutissa johtonsa jo peräti 21:een pisteeseen. Catzin puolustus oli hyvinkääläisille kolmannessa loppuottelussa liikaa, ja harvat heittoyritykset kolisivat rautoihin.

Kun myös Catz-ikoni Jelena Reshetko lämpeni toisella jaksolla 10-pisteen arvoisesti, johti Catz tauolla jo 41-23. Pontevasta Taru Tuukkanen nousi ensimmäisen puolikkaan parhaaksi pistenaiseksi, 6:lla pisteellään.

Toinen puolikas kosmetiikkaa

Catzin puolustus jatkui yhtä tehokkaana myös ottelun kolmannen kympin, joten peli oli käytännössä ohi jo 30 minuutin pelin jälkeen.  Pontevan espanjalaisvahvistus, vielä viime kaudella Espanjan mestaruutta juhlinut Jael Freixanet  sai virhetilinsä täyteen.

Vaihto-oppilaana Helsingin yliopistossa opiskeleva Freixanet oli isossa roolissa kahdessa ensimmäisessä finaalissa, mutta ratkaisevassa ottelussa pistesaalis jäi neljään. Tilanne kirjattiin emännille ennen päätösjaksoa 63-35.

Päätöskympillä kentällä nähtiin molemmilta joukkueilta nuoria pelaajia, jotka pääsivät aistimaan finaalitunnelmaa tositoimissa. Ottelun ratkaisupelaajiksi voidaan kuitenkin nostaa Jones, Reshetko ja vielä viime kaudella Huimassa hopealle jäänyt Chandra Harris. Kaiken kaikkiaan Catzin mestaruuden avain oli huolellinen peli, ja tiivis joukkuepuolustus.

- Tämä on ensimmäinen mitalini ulkomailla, joten en unohda tätä ikinä, iloitsi kahdessa ensimmäisessä loppuottelussa avainpelaaja häärinyt Jennifer Schlott.

Reshetko on ollut mukana koko Catzin 10-vuotisen valtakauden, joten mestaruus oli pietarilaislähtöiselle seura-ikonille kuudes. Hän pääsi myös leikkaamaan perinteitä kunnioittaen korisukkaa ottelun päätteeksi, koska oli ensimmäistä vuottaan kissalauman kapteeni.

- Vähän jännitti, miten se menee, Lena naureskeli. Tämä joukkue on upea. Mukana oli monia pelaajia, jolle mestaruus on uusi juttu, mutta tämä tuntuu aina yhtä hienolta, Reshetko jatkoi.

Jatkoaan 29-vuotias luottopelaaja miettii tulevien viikkojen aikana.

Hyvinkään Pontevalle SM-mitali oli seurahistorian ensimmäinen. Mukana oli monia kokeneita pelaajia, mutta Catzin kokemus finaaleista oli lopulta haastajalle liikaa.

- Ei voi olla kuin tyytyväinen. Annettiin todella hyvä vastus Catzille, mutta vielä tällä kertaa se ei riittänyt. Hyvinkäällä on kuitenkin menossa hyvä korisbuumi, joten tästä on hyvä jatkaa, mietti parin Saksan vuoden jälkeen kotimaan kentille palannut Henna Salomaa.

Suosittelemme